Asker Skiklubb

Asker Skiklubb Friidrett

Kosthold

Kilde: Løp- og Idrettsklinikken


Litt om mat og drikke under trening og konkurranser, og en oppskrift på en hjemmlaget ”sportsdrikk”.

Har du ”hold” på treninga? Kanskje du har spist rett før trening, eller kanskje du har hatt litt tung mat til middag? Hvis du ikke har så god tid før treningen er det kanskje en ide og heller spise et godt brødmåltid eller kornblanding ca. to og en halv time før trening, også heller spise litt middag etter at treningen er ferdig?

Nå når du driver idrett er det veldig viktig å få i seg nok, og næringsrik mat. Kroppen trenger tilførsel for at du skal bli en bedre idrettsutøver, og for at du skal vokse og ha overskudd. Visste du forresten at kroppen trenger 3 liter væske (melk, vann, væske i frukt, saus o.l) hver dag NÅR DU IKKE TRENER? Dette betyr jo faktisk at vi må opp i en 4 liter når vi trener og ENDA MER på varme dager!!!


Hjemmelaget sportsdrikk:

Lag tynn saft og ha i en klype salt (litt mer enn det du har på egget). Du kan også blande i litt farris i stedet for salt.
Dette er en fullgod sportsdrikk, som har mye mindre skadelig syre i seg enn vanlige sportsdrikker. Billigere er den også!


Tips for vanlige dager:

Kutt ut unødvendig sukker! Spis, grovt brød, kornblanding, kjøtt, fisk og masse grønnsaker. Drikk vann og melk! Brus ødelegger både kropp og tenner…

Drikk 0,5 liter i løpet av de to siste timene før trening. Ha ca. 0,5 liter med sportsdrikk som du drikker under treningen. Rett etter at treningen er ferdig drikker du 0,5 liter (altså en drikkeflaske) til! Spis helst en frukt også! OBS! vann er ikke godt nok - du trenger energi!


Tips for stevner:

Noen stevner kan strekke seg over en hel dag i stekende solskinn, og med øvelser hver annen time. Da sier det seg selv at vi må fylle på mat og drikke underveis i mange små porsjoner.

1. Stå opp tidlig og spis en god frokost. Hvis du er nervøs, spis noe som glir lett ned, for eksempel loff, banan, havregrøt eller lignende. Få i deg mest mulig selv om magen er urolig!
2. Drikk jevnt fra morgenen av. Det er for sent når du allerede har blitt tørst, da er kroppen i underbalanse, og du vil prestere dårligere på banen.
3. Spis så fort som mulig etter øvelsene. Pastasalat med kokt skinke, egg, ostebiter, agurk er for eksempel kjempefint og greit å ha med i en kjølebag. Salaten kan du jo lage kvelden før…
4. Fyll på utover dagen. Drikk-drikk-drikk! Og ekspertene lar oss få lov til å dytte i oss hveteboller og bananer, eller kanskje litt loff med peanøttsmør?
5. Varer stevnet over to dager? Da er det jamen meg viktig å spise et godt måltid - gjerne pasta eller lignende på kvelden, og å drikke nok.